Percival Lowell a jeho príbehy o živote na Marse

Percival Lowell bol významnou postavou v histórii astronómie, najmä vďaka svojim teóriám o existencii života na iných planétach. Jeho práca vzbudila záujem mnohých a inšpirovala generácie vedcov a spisovateľov science fiction.

Začiatky a Vzdelanie

Narodený v roku 1855 do bohatej bostonskej rodiny, Lowell vykazoval záujem o astronómiu už od mladého veku. Po štúdiu na Harvardskej univerzite cestoval po Ázii, čo ešte viac rozšírilo jeho svetonázor. V roku 1894 založil Lowell Observatory v Arizone, čím začal svoju astronomickú kariéru.

Ranné Pozorovania a Kanály na Marse

Lowell začal študovať Mars v roku 1894, krátko po založení jeho observatória v Arizone. Jeho pozorovania sa zameriavali na tzv. „kanály“ na Marse, ktoré prvýkrát popísal taliansky astronóm Giovanni Schiaparelli. Lowell však tieto kanály interpretoval ako umelé vodné cesty, vytvorené inteligentnými bytosťami, aby prepravovali vodu z polárnych ľadovcov do suchších oblastí Marsu. Tento názor predstavil v sérii svojich kníh, vrátane „Mars“ (1895), „Mars and its Canals“ (1906), a „Mars as the Abode of Life“ (1908).

Lowell a Jeho Vedecký Prístup

Lowell bol známy svojou metodickou prácou a detailnými mapami Marsu. Jeho teleskopické pozorovania a kresby planéty ukázali rozsiahlu sieť, ktorú považoval za kanály. Lowell tiež argumentoval, že tieto kanály sú dôkazom sezónnych zmien na Marse a pokročilých technologických schopností marťanských civilizácií.

Vplyv na Sci-Fi

Lowellove príbehy mali obrovský vplyv na sci-fi literatúru a verejnú predstavivosť. Jeho vizionárske pohľady na vesmír otvorili dvere k nekonečným možnostiam v predstavách o vesmíre a jeho obyvateľoch. Jeho práca bola zdrojom inšpirácie pre mnohé generácie spisovateľov a filmárov.

Kritika a Súčasné Hodnotenie

Aj keď boli Lowellom navrhnuté teórie populárne vo svojej dobe, postupným rozvojom astronomickej techniky a lepším pochopením Marsu boli jeho teórie vyvrátené. Moderné vesmírne misie ukázali, že Mars neobsahuje rozsiahle kanály a jeho povrch je oveľa menej pohostinný, než Lowell predpokladal.

Záver

Percival Lowell a jeho teórie o Marse zostávajú dôležitou súčasťou histórie astronómie. Aj keď jeho predstavy o živote na Marsu neboli potvrdené, jeho práca a entuziazmus významne prispeli k zvýšeniu záujmu o výskum vesmíru a otvorenosti voči myšlienke mimozemského života. Jeho dedičstvo ako vizionára a inšpirátora pretrváva dodnes.

Ak riešiš escape, klikni sem. Na ďalšej stránke sa objaví  text: Autormi článku sme dvaja členovia digiPEERS, ale iba jeden z nás bude pre teba potrebný. Nájdi informácie o autorovi a zapíš si: vek, škola, ktorú navštevuje, mesto pôsobenia a potom dostaneš kartu od dozoru.

Up
Top Ranked Users

[joinup_core_top_members columns=“1″ space=“no“ max_members=“3″ behavior=“columns“ columns_responsive=“predefined“]

Activity Feed